Verhaal over vechtscheidingen vertaald in kunstwerk

Een kunstwerk over gebroken gezinnen en een kind dat verscheurd achterblijft. De Tegelse kunstenaar Huub Rossel heeft zo’n kunstwerk gemaakt en dat wordt dit weekend onthuld in de tuin van de Pater Karel Kapel in Munstergeleen.

De beeldencommissie van de tuin vraagt middels zeven beelden aandacht voor beladen onderwerpen. Er staan bijvoorbeeld al beelden die gaan over huiselijk geweld en zelfdoding. Nu wordt daar het beeld van Rossel aan toegevoegd. 'Dat doen we in de geest van Pater Karel die aandacht had voor dit soort verhalen', zegt Esther Diederen van de beelden commissie. 

Gebroken gezinnen

Toen de commissie besloot een extra kunstwerk toe te voegen aan de tuin, werd een thema bedacht: gebroken gezinnen. Twee kunstenaars werden gevraagd om een prototype te maken van een kunstwerk met dat thema. 'Het beeld van Rossel sprak ons het meest aan. Hij brengt het verhaal het meest tot leven', zegt Diederen.

Denk ook aan mij, vergeet mij niet

• Huub Rossel

Het beeld laat zien dat een kind verscheurd is geraakt door twee ouders die met de rug naar elkaar toe staan. 'Het kind in het midden valt op de knieën en grijpt naar de harten van de ouders', zegt Rossel. Hij heeft het kunstwerk gemaakt vanuit het oogpunt van een kind van wie de ouders gaan scheiden. 'Ik het nagedacht over hoe het kind zich zou voelen. Het is belangrijk dat de ouders in contact blijven met elkaar, maar zeker ook in contact met het kind. Het kind roept: denk ook aan mij, vergeet mij niet', vertelt Rossel. 'Ik hoop dat het zo ook binnenkomt, dan is het het waard.'